High Street

London, West Wickham

The site was occupied by a grade II listed stables and a circa 1930’s terrace, of shop units with flats above fronting the High Street. Planning / Listed Building Consent approval was granted to convert the ground floor of the stable building into a retail unit and the upper floors into apartments, together with a new enlarged building on the High Street frontage with retail accommodation on the ground floor and apartments on the upper floors. A glazed link has been inserted between the two buildings creating an enlarged retail unit, which attracted Marks & Spencer to lease the premises. There is also customer and residential parking to the rear. The most important design element helping secure Listed Building Consent approval was the detailing in glass, isolating the new courtyard structure from existing, which retained the physical and visual integrity of the stable building.

To achieve planning approval, a considerable amount of liaison including presentations to resident groups and related authorities was involved, together with the preparation of material that clearly illustrated the proposal and how the integrity of the grade II listed stable building would be protected.
The London Borough of Bromley presented us with a Civic Design Award.
 

 

size: M&S store 1,600m², 23 apartments

value: £2.80m

status: completed 2003

client: GHP Group/M&S

Previous Project
More in this Category
More Projects
Next Project